Dietetyk jest specjalistą, który posiada wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny.
Celem pracy dietetyka jest prowadzenie terapii dietetycznej, zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.
Dietetyk jest zawodem medycznym i podlega ministrowi zdrowia.
Poradnictwo dietetyczne jest ważnym ogniwem zarówno w realizacji strategii światowej, europejskich strategii krajowych w zakresie zapobiegania nadwadze i otyłości, jak również przewlekłym chorobom niezakaźnym (m.in. nadciśnieniu tętniczemu, alergiom, niedokrwiennej chorobie serca).
Stanowi integralną część całego procesu leczenia.
Leczenie większości chorób wymaga synchronizacji działań, mianowicie wdrożenia leczenia dietetycznego, które zwiększa skuteczność leczenia farmakologicznego, a zarazem zmniejsza ryzyko rozwoju powikłań (zakażeń układu oddychania i moczowego), skraca czas hospitalizacji i rehabilitacji.
Dietetyk zajmuje się planowaniem, nadzorowaniem i wdrażaniem, opartego na podstawach naukowych, żywienia indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego w różnych grupach ludności.
Profilaktyką i leczeniem dietetycznym chorób dietozależnych.
Ocenia stan odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów oraz wydawanie stosownych opinii.
Prowadzi działania związane z oświatą zdrowotną w zakresie zasad prawidłowego żywienia m.in. wśród dzieci, młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób w wieku podeszłym.
Dietetyk pomoże zmienić złe nawyki żywieniowe w celu poprawy stanu zdrowia, wyglądu i samopoczucia, bezpiecznie schudnąć, wspomagać proces leczenia różnych chorób poprzez dobór odpowiednio zbilansowanej diety, ocenić stan odżywienia, zbilansować dietę osób stosujących diety nietypowe np. wegetariańską, eliminacyjną.
Dietetyk mgr Milena Romanik